Меню
Остання редакція: 20 вересня 2023

ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА «ЕКОЛОГІЯ» ПРИСВЯЧЕНЕ ВСЕСВІТНЬОМУ ДНЮ МОНІТОРИНГУ ЯКОСТІ ВОДИ

18 вересня проводиться Всесвітній день моніторингу якості води.

Прісна вода на Землі становить лише 2,5% від загальної кількості води, тоді як 70% поверхні Землі вкрито водою. Близько 70% промислових відходів скидається у воду. 80% забруднення води відбувається через побутові стоки. Понад 6 мільярдів фунтів сміття, здебільшого пластику, щороку опиняються в океанах. Майже 97% води у світі є солоною або непридатною для пиття.

Всесвітній день моніторингу води ‑ це міжнародний день, заснований 2003 року Американським фондом чистої води як глобальна просвітницька програма. Програма, що згодом отримала назви "Всесвітній день моніторингу води" і "Водний виклик EarthEcho", спрямована на підвищення обізнаності громадськості та залучення до захисту водних ресурсів по всьому світу шляхом надання громадянам можливості проводити базовий моніторинг місцевих водойм.

Студентами гуртка «Екологія» було проведено експрес-тести на наявність нітратів у різних пробах води. Для визначення концентрації нітратів у воді гуртківці порівняли колір тест-смужки, яка була занурена у досліджувану пробу води зі зразками забарвлення контрольної шкали, вибирали ближчий за кольором маркер і переглядали показники вмісту нітратів.

У результаті досліджень майже у всіх досліджуваних зразках було виявлено перевищення вмісту нітратів від ГДК (гранично-допустимі концентрації – 50 мг/л).