Меню
Остання редакція: 11 жовтня 2022

Загальноукраїнський захід - Уік-енд «Фундук ТІМЕ. Працюємо на Перемогу»

Загальноукраїнський захід - Уік-енд «Фундук ТІМЕ.

Працюємо на Перемогу»

09.10.2022 р. відбувся загальноукраїнський захід Уік-енд «Фундук ТІМЕ. Працюємо на Перемогу». Уманський національний університет садівництва представляли викладачі кафедри екології та безпеки життєдіяльності доктор с.-г. наук, професор Олександр Балабак та кадидат  с.-г. наук, доцент Алла Балабак.

 

Розпочався уік-енд в с. Бишів, Фастівського району Київської обл., центр якого був зруйнований окупантами в березні 2022 р. з зустрічі з міським головою Іваном Рознаєм та подальшим музичним перфомансом фінського віолончеліста українського походження Лукаса Стасевського на руїнах Бишівського будинку культури.

Далі на локації № 2, що знаходиться на базі Яблунівського виробничого комплексу (ЯВК) в с. Яблунівка Фастівського району Київської області, було продовжено проведення заходу, що включав неймовірно цікаві, пізнавальні та патріотичні моменти. Розпочалося все екскурсією фундуковим садом, сортимент якого складають переважно сорти європейського походження, а саме: Галле, Барселонський, Косфорд, Каталонський та ін. В кінці оглядового маршруту був організований «круглий стіл-чаювання» на тему «Подорож від хохла до українця». Назва акції збігається з назвою книжки Левка Лук’яненка, який відвідав цей сад в 2017 р. Учасниками були відомі українські політики, урядовці, військові, аграрії, крафтові виробники, телеведучі, представники бізнесу, науковці, екологи, журналісти, художники і музиканти ‑ це, зокрема, Олександр Доній, Сергій Власенко, Костянтин Грубич та багато інших.

     

На представлених світлинах виробник крафтових чаїв Вадим Жигун, доктор с.-г. наук, професор Олександр Балабак, кандидат с.-г. наук, доцент Алла Балабак.

Після цікавих доповідей, обговорень та дискусій в «Ряду ліщини української селекції», а саме таку назву має новостворена ділянка, учасниками уік-енду під керівництвом та науковим супроводом д. с.- г. н., професора Олександра Балабака було здійснено висаджування рослин ліщини великої сортів української селекції. (в тому числі сорти селекції НДП «Софіївка» НАН України ‑ Софіївський 1, Софіївський 2, Софіївський 15) з фіксацією відповідної інформації (назви сорту та прізвища учасника заходу).

              

Першими до закладки алеї були запрошені представники наших військових та родичі загиблих воїнів. Саджанці передає співвласниця ЯВК та організатор уік-енду Наталія Ільченко

         

Заступник Міністра захисту довкілля та природніх ресурсів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації

Сергій Власенко, Олександр Балабак

Далі в програмі було вільне спілкування учасників, обговорення нагальних проблем нашої держави та шляхів їх вирішення. Разом з цим проводилося приготування спільно з Костянтином Грубичем, ведучим  «Сніданку з 1+1» «Розумної» каші з грибами та ліщиною, а також фірмової грибної юшки ЯВК. Все це дійство проводилося під музичний акомпанемент Лукаса Стасевського та учнів школи Монтессорі.

           

Перша з ліва модератор проекту – Валерія Бондаренко, Олександр Балабак, Алла Балабак та телеведучий Костянтин Грубич

 

За задумами організаторів, наприкінці зустрічі учасниками зібрання було організовано передачу допомоги (маскувальні сітки, продукти тривалого зберігання в т. ч. горіхи, інструменти, медикаменти, ліхтарі, свічки тощо) для військових на передову. Під час передачі лунали патріотичні гасла «Слава Україні! Героям слава!» та дотепні жарти про ворога.

                    Вручення подарунків військовим. 

На світлинах наші захисники, Валерія Бондаренко, Олександр Балабак, Наталія Ільченко та ін.

В цілому захід відзначався теплою українською гостинністю, патріотизмом, військовою дисципліною та європейською пунктуальністю. Організаторам і учасникам сердечна подяка та «відмінно».