Меню
Остання редакція: 29 квітня 2024

Про участь у роботі VII-ої Міжнародної науково-практичної конференції «Кліматичні зміни та сільське господарство. Виклики для аграрної науки та освіти»

Наукова діяльність – це невід’ємна складова роботи провідного закладу вищої освіти. Щоб готувати конкурентоспроможних фахівців, потрібно бути на вістрі сучасної наукової думки. Участь у роботі вебінарів, круглих столів, науково-практичних конференцій рівних рівнів організації – все це є тими інструментами, які дозволяють оприлюднювати результати наукових пошуків; вести обмін науковими думками; розуміти, чим живе сучасна українська наука; давати знання, які будуть актуальними не лише сьогодні, але і на наступні роки. Тому науково-педагогічні працівники Уманського національного університету садівництва постійно беруть активну участь у роботі наукових зібрань різного формату та спрямування.

Наприкінці березня 2024 року викладачі та здобувач третього освітньо-наукового ступеня «PhD» кафедри екології та безпеки життєдіяльності Уманського національного університету садівництва взяли участь у роботі VII-ої Міжнародної науково-практичної конференції «Кліматичні зміни та сільське господарство. Виклики для аграрної науки та освіти», яка була організована науково-методичним центром ВФПО за підтримки ФАО.

Мета наукового зібрання: обговорення питань глобальних змін клімату на розвиток сільського господарства та визначення пріоритетних напрямів наукових досліджень щодо адаптації до змін клімату та зниження ризиків від екстремальних кліматичних явищ.

Формат роботи – on-line.

Відповідно до програми роботи конференції основними питаннями для обговорення були такі:

 - загальносвітові та європейські тенденції зміни кліматичних та агрокліматичних умов, формування політики запобігання змінам клімату та адаптації до них;

 - вплив змін клімату та екстремальних кліматичних явищ на розвиток сільського господарства;

- напрями адаптації до змін клімату, технологій вирощування сільськогосподарських культур;

 - вплив змін клімату на розвиток галузі тваринництва та напрями адаптації до них;

 - зниження ймовірності виникнення ризиків у сільському господарстві від змін клімату та екстремальних кліматичних явищ;

 - запобігання змінам клімату через збільшення абсорбції парникових газів і перехід до низьковуглецевих технологій у сільському господарстві;

 - вплив зміни клімату на якість продуктів харчування та негативні наслідки для продовольчої безпеки;

 - удосконалення освітніх програм щодо врахування адаптації сільського господарства до кліматичних змін;

 - просвітницька робота в закладах освіти в Україні з вищезазначених питань.

На секційних засіданнях науково-педагогічними працівниками та здобувачем третього освітньо-наукового рівня «PhD» були представлені такі доповіді: «Географічні ознаки регіонального опустелювання в Україні» (доповідачі: к.геогр.н., доцент Ірина Кравцова; к.біол.н., доцент Наталія Гнатюк); «Increasing phytodiversity of agroecosystemsthe path of adaptation to climate change» (доповідач: аспірант 3-го року навчання Іван Зозуля).

Конференція проведена на високу рівні. Представлені доповіді були актуальними та носили конструктивний характер. Кафедра екології та безпеки життєдіяльності висловлює глибоку вдячність організаторам за прекрасну можливість представити свої наукові розмірковування та взяти участь у науковій дискусії.