Меню
Остання редакція: 20 жовтня 2023

Навчальна екскурсія екологів на Гайворонське родовище мігматитів

Відповідно до освітньо-професійної програми підготовки здобувачів вищої освіти важливим принципом організації сучасного освітнього процесу є зв'язок теорії з життям. Навчальна екскурсія – це вид освітньої діяльності, що має на меті поглибити, узагальнити та систематизувати знання про відповідні об’єкти дослідження та створити умови для реалізації вища названого дидактичного принципу.

19 жовтня 2023 року здобувачі вищої освіти за ОС «бакалавр» ОПП «Екологія» виконали навчальну екскурсію до м. Гайворон Кіровоградської області (керівники групи: к.с.-г.н., доцент кафедри екології та безпеки життєдіяльності, керівник наукового гуртка «Екологія» Алла Балабак; к.геогр.н., доцент кафедри екології та безпеки життєдіяльності Ірина Кравцова).

Мета: сформувати знання про особливості організації та функціонування ПАТ «Гайворонський спецкар’єр», який працює на основі Гайворонського родовища мігматитів; з’ясувати ступінь антропогенного перетворення території та навантаження, яке кар’єр здійснює на природне середовище Гайворонщини; ознайомитися з функціональними особливостями м. Гайворон; відвідати залізничне депо та місцевий краєзнавчий музей.

Екскурсію по території ПАТ «Гайворонський спецкар’єр» проводив Янголенко Василь Васильович, який у Гайворонському спецкар’єрі працює з 1971 року (спочатку заступником директора, а з 1977 року – головним маркшейдером). Василь Васильович розповів історію формування та функціонування  кар’єру, вказав на особливості геологічної будови території дослідження, господарське спрямування підприємства, антропогенне навантаження на природне середовище регіону. Екскурсанти змогли побачити діючий Північний кар’єр ПАТ «Гайворонський спецкар’єр», ознайомитися із технологією виробництва щебню різних фракцій, рекультиваційними технологіями, які застосовує підприємство для того, щоб пом’якшити вплив на природне середовище та найбільш вразливі компоненти ландшафтних структур локального рівня організації.

Другим екскурсійним об’єктом було Гайворонське депо, в якому ремонтують паротяги. Нам дуже пощастило, адже у цей день в депо було 6 паротягів та декілька тепловозів.

У Гайворонському краєзнавчому музеї познайомилися із роботами Заслуженого майстра народної творчості України Г.Г. Пилипишина та професійного художника-графіка М.Ф. Жидельова.

Гайворонщина – красива українська земля із багатими природними ресурсами та дуже талановитими й гостинними людьми. Наш робочий день промайнув дуже швидко. Позитивний настрій був з нами весь день. Хоча графік дуже насичений, але ми виконали всі поставлені завдання і задоволені повернулися до дому.