Меню
Остання редакція: 18 вересня 2024

Круглий стіл «Інновації у природничій освіті: про результати роботи у 35-му Міжнародному географічному конгресі–2024»

Цікаві ідеї та креативні думки виникають під час полеміки і наукових дискусій. Інтенсивний інформаційний обмін, обговорення сучасних наукових проблем і досягнень, відстоювання власної точки зору – все це є, коли науковці збираються за круглим столом, а на порядку денному є «деякі» наукові питання. Так науковці вправляються у ораторському мистецтві, відбувається посилений  Brain Storming, а молодь набуває вмінь і навичок ведення наукової дискусії.

11 вересня 2024 року на факультеті плодоовочівництва, екології та захисту рослин відбувся міжкафедральний семінар у форматі круглого столу на тему: «Інновації у природничій освіті: про результати роботи у 35-му Міжнародному географічному конгресі–2024.

Організатор заходу – кафедра екології та безпеки життєдіяльності. Модератор – кандидат сільськогосподарських наук, доцент, завідувач кафедри екології та безпеки життєдіяльності – Василенко Ольга Володимирівна. Спікер – кандидат географічних наук, доцент кафедри екології та безпеки життєдіяльності Кравцова Ірина Віталіївна.

Під час роботи круглого столу учасники міжкафедрального семінару обговорили питання інновацій у сучасній природничій освіті; проблеми глобальних тенденцій розвитку еколого-географічного, біологічного знання; тих викликів, які сьогодні стоять перед людством. Доцент кафедри екології та безпеки життєдіяльності І.В. Кравцова ознайомила учасників міжкафедрального семінару з результатами участі у роботі 35-го Міжнародного Географічного Конгресу–2024 (IGC–2024), який відбувся у м. Дублін (Ірландія) у серпні 2024 року.

Спікер зазначила, що вона була однією із 2654 делегатів, які взяли участь у IGC–2024. Приємно відзначити, що к.геогр.н., доцент кафедри екології та безпеки життєдіяльності Ірина Кравцова представляла Україну, яка була однією із 80-ти країн світу, що взяли участь у роботі Конгресу. За шість днів роботи було заслухано 1815 усних доповідей, проведено 3 заходи із залученням громадськості, обговорені постерні доповіді. Працювали понад 30 різних наукових секцій. І.В. Кравцова виступила із доповіддю на тему: «Cultural heritage of Central Europe in the structure of garden and park landscapes of Ukraine / Культурна спадщина Центральної Європи в структурі садово-паркових ландшафтів України» у секції С08 «Cultural Approach: History, heritage, and culture: the role of cultural geography in the heritage planning and management / Культурний підхід: історія, спадщина та культура: роль культурної географії у плануванні та управлінні спадщиною». Доцент кафедри екології та безпеки життєдіяльності представила результати власних наукових досліджень з антропогенного ландшафтознавства, конструктивної географії і раціонального природокористування; ознайомила учасників Конгресу із Уманським національним університетом садівництва, наголосивши на тому, що заклад, який вона представляє, є одним із найстаріших закладів вищої освіти України з прекрасною матеріально-технічною базою та дуже сильною науковою складовою. У своїй доповіді спікер не могла не підняти питання війни, яка розгорнулася на території України, вона показала всі ті жахи та руйнування, які несе російська агресія, щоб увесь світ чув і бачив реальність, в якій ми живемо вже третій рік. Вона подякувала всім присутнім за підтримку України та українського народу у цей час.

Спікер поділилася досвідом підготовки до участі у Конгресі–2024, проговорила всі виклики та шляхи реалізації, які виникають перед науковцем, коли він/вона готується взяти участь у міжнародному науковому заході та власне безпосередньо бере участь. Під час роботи круглого столу були представлені світлини, на яких були зображені Дублін, DCU, виступи, обговорення, сніданки, обіди і маленькі приємності, які наповнювали кожний день роботи Конгресу–2024.

  

Варто зазначити, що програма роботи 35-го Міжнародного Географічного Конгресу 2024 була насиченою, відбулося багато зустрічей, доповідей, лекторіїв, палкі полеміки точилися не лише в сесійних залах, але і під час перерв. Цікавими і актуальними були постерні доповіді та телемости. Темп роботи шалений, але надзвичайно захоплюючий. Цю атмосферу IGC–2024 вдалося відтворити під час роботи круглого столу. І це чудово! Важливо ніколи не зупинятися, постійно працювати над своїм професійним вдосконаленням. А участь у роботі таких заходів – це і є власне та форма професійного саморозвитку кожного науково-педагогічного працівника університету.