Меню
Остання редакція: 23 квітня 2020

День Землі 2020

22 квітня 2020 року відзначалося 50-річчя заснування Дня Землі – щорічного святкування міжнародного екологічного руху. У 1970 році майже 20 мільйонів американців зібралися з вимогою підвищити увагу до захисту планети і охорони екології. Відтоді активісти всього світу збираються щорічно, щоб відзначити цей знаменний день.

:

ІСТОРІЯ

У 1962 році був опублікований бестселер Рейчел Карсон Тиха весна. Книга розійшлася в кількості більше 500 000 екземплярів в 24 країнах і підвищила громадську обізнаність про проблеми навколишнього середовища і виживання тварин. Засновник Дня Землі член Сенату США Гейлорд Нельсон виступив з ідеєю національного дня для залучення уваги до навколишнього середовища після того, як став свідком руйнівної дії великого розливу нафти в Санта-Барбарі, штат Каліфорнія, в 1969 році. Сенатор оголосив про ідею «національного навчання про навколишнє середовище» американським ЗМІ і призначив 25-річного Дена Хейза з Гарварду національним координатором. Хейз, в свою чергу, знайшов 85 осіб для просування екологічних заходів по всій території США. 22 квітня 1970 року 20 мільйонів американців — в той час 10% від загальної чисельності населення Сполучених Штатів — вийшли на вулиці, в парки і аудиторії, протестуючи проти погіршення стану навколишнього середовища. До кінця 1970 року перший День Землі призвів до створення Агентства США з охорони навколишнього середовища та прийняття законів про чисте повітря, чисту воду і зникаючі види. «Це була гра, але це спрацювало», — згадував сенатор Гейлорд Нельсон. До 1990 року День Землі став глобальним, мобілізувавши 200 мільйонів чоловік в 141 країні і піднявши проблеми навколишнього середовища на світовій арені. День Землі дав величезний імпульс зусиллям по утилізації відходів в усьому світі і допоміг підготувати грунт для саміту Землі ООН 1992 року в Ріо-де-Жанейро. В наші дні День Землі – один з найбільших заходів в світі. Його відзначають понад мільярд людей в різних країнах. Щороку для події обирається актуальна тема. У 2020 році Дня Землі виповнюється 50 років, а тому тема була обрана знакова: кліматичні зміни. Зміна клімату є найбільшою проблемою для майбутнього людства і систем життєзабезпечення, які роблять наш світ придатним для життя.

За іронією долі, День Землі у 2020 році припав на час однієї з найпоширеніших і смертоносних пандемій, які світ бачив впродовж поколінь. Тому традиційні зібрання були скасовані. Але це не означає, що ми не можемо відзначити цю подію, вимушено перебувавши усім  суспільством на карантині. COVID-19 – це серйозний урок людству.Зараження коронавірусом COVID-19 не є чимось дивним для вчених екологів – цей патоген давно циркулював в дикій природі, але не торкався людей – його метою були кажани. Але вторгнення людини в дикі райони і безвідповідальність щодо природи призвели до його поширення по всьому світу.