Меню
Остання редакція: 12 березеня 2024

БЕЗПЕЧНЕ ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ – ВИКЛИКИ ТА СУЧАСНІ РІШЕННЯ: ПРО УЧАСТЬ ЕКОЛОГІВ У РОБОТІ ІІ-ОЇ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ

У часи мирної України, у до-Covid період ми дійсно не цінували все те, що мали. А життя показує, що мали ми справді багато і це, власне кажучи, є тим, що і повинна мати сучасна людина цивілізованого світу у ХХІ столітті: спокійне життя зі своїми викликами та турботами; наші діти ходили до садочків, навчалися у закладах середньої освіти, росли; молодь здобувала вищу освіту в університетах; ми будували плани на майбутнє, мріяли... Все те, що колись було звичайним, сьогодні сприймається як велика цінність.

Особливою цінністю для нашого Університету є освітнє середовище. Адже ми розуміємо, що в тих умовах, в яких сьогодні знаходиться наша держава, освіта стає не лише інструментом для формування стійкої життєвої позиції та формування активної громадянської позиції. Це особлива зброя, яка вже сьогодні дає надію на майбутнє й закладає світлий новий день для України як суверенного незалежного утворення на сучасній політичній карті світу.

01 березня 2024 року науково-педагогічні працівники кафедри екології та безпеки життєдіяльності Уманського національного університету садівництва (Василенко Ольга Володимирівна – завідувач кафедри екології та безпеки життєдіяльності, к. с.-г. наук, доцент, гарант ОПП «Екологія» ОС «Магістр»; Нікітіна Ольга Володимирівна – к. с.-г. наук, доцент кафедри екології та безпеки життєдіяльності, гарант ОПП «Екологія» ОС «Бакалавр»; Кравцова Ірина Віталіївна – к. геогр. наук, доцент кафедри екології та безпеки життєдіяльності) взяли участь у роботі ІІ-ої Всеукраїнської науково-практичної конференції «Безпечне освітнє середовище: нові виклики та сучасні рішення в умовах воєнного і повоєнного часу» (https://ippo.edu.te.ua/about/news/pro-ii-vseukrainsku-naukovo-praktichnu-konferenciyu-bezpechne-osvitne-seredovishhe-novi-vikliki-ta-suchasni-rishennya-v-umovah-voennogo-i-povoennogo-chasu). Тема доповіді: «Віртуальні симуляції – сучасний інструмент безпечного екологічно збалансованого освітнього середовища».

Організаторами конференції були такі інституції та установи: Міністерство освіти і науки України; Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти»; Державний вищий навчальний заклад «Університет менеджменту освіти» НАПН України; Тернопільська обласна рада; Тернопільська обласна військова адміністрація; Департамент освіти і науки Тернопільської обласної військової адміністрації; Тернопільський обласний комунальний інститут післядипломної педагогічної освіти; Державний архів Тернопільської області.

Мета роботи – обговорення актуальних питань створення безпечного освітнього середовища в умовах сьогодення, розкриття особливостей наукової, методичної роботи щодо організації безпечного освітнього середовища, обмін досвідом роботи щодо створення безпечного освітнього середовища, обмін досвідом роботи щодо створення безпечних умов навчання у закладах освіти, окреслення нових викликів та сучасних рішень і висвітлення результатів діяльності в освітніх закладах в умовах воєнного і повоєнного часу.

Основними тематичними напрямами роботи конференції були наступні:

 - освіта сьогодні – від безпеки до якості: безпечне освітнє середовище – виклики системи освіти в умовах війни;

 - безпечне освітнє середовище як фактор розвитку особистості педагогічного працівника і здобувача освіти;

 - національно-патріотичне виховання як компонент безпеки: теорія і практика;

- психологічна безпека освітнього середовища;

 - інформаційна безпека усіх суб’єктів освітньої взаємодії: проблеми та шляхи їх вирішення;

 - створення, підтримка та розвиток екологічно збалансованого освітнього середовища.

Із теплими вітальними словами до учасників конференції виступили: Петровський Олександр Миколайович – директор Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти; Завалевський Юрій Іванович – перший заступник директора Інституту модернізації змісту освіти; Кириченко Микола Олексійович – ректор ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України; Мисик Володимир Святославович – голова постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури та спорту, член науково-методичної ради Тернопільського ОКІППО; Устенко Віктор Володимирович – заступник голови Тернопільської обласної військової адміністрації; Хома Ольга Зіновіївна – директор департаменту освіти і науки Тернопільської обласної військової адміністрації; Полянський Федір Іванович – директор Державного архіву Тернопільської області.

Модератор наукового заходу – Вітенко Ігор Михайлович (к.геогр. наук, доцент, заступник директора Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти з науково-методичної роботи та міжнародного співробітництва) зазначив, що для участі у роботі ІІ-ої Всеукраїнської науково-практичної конференції зареєструвалися 126 учасників із різних установ України. Подано 107 тез матеріалів доповідей. Учасниками стали 16 докторів наук, 49 кандидатів наук, 26 методистів інститутів післядипломної освіти, докторанти, аспіранти, учителі, вихователі. Робота об’єднала однодумців із усієї України, які поділилися своїми думками, емоціями та сподіваннями.