Меню
Остання редакція: 31 травня 2019

Бджільництво – один із найкорисніших та екологічно толерантних видів традиційної господарської діяльності в Україні.

Бджільництво – один із найкорисніших та екологічно толерантних видів традиційної господарської діяльності в Україні.

 

Внаслідок інтенсивного розвитку промисловості, транспорту, енергетики та сільськогосподарського виробництва зростає антропогенний вплив на природне середовище, що призводить до зміни природних комплексів під впливом виробничої діяльності людини. Одним із суттєвих факторів антропогенного навантаження є надходження у довкілля важких металів. Значна частка їх потрапляє в атмосферу з викидами автотранспорту, промисловим виробництвом тощо. Надходження цих та різного роду інших забруднювачів в атмосферне повітря створює велику вірогідність їх потрапляння у продукти бджільництва в період активного збирання нектару і пилку. Медоносні бджоли повністю відповідають критеріям біоіндикаторів і разом із продуктами своєї життєдіяльності є унікальними об’єктами досліджень, за допомогою яких можна отримати широкий комплекс екологічних характеристик стану довкілля. Наприклад, бджола впродовж сезону відвідує близько 100 видів рослин, а за один день 4000 квітів, збираючи разом з нектаром та пилком забруднюючі речовини, що можуть знаходитися в них. Тому, аналіз продуктів бджільництва дозволяє вирішити одразу дві проблеми: визначити екологічну безпечність продукції та здійснити екологічний моніторинг території, звідки були відібрані продукти бджільництва.

Студенти факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин 21- ек групи разом з доцентами кафедри І.П.Сухановою , І.М. Гурським та Н.О. Шевченко відвідали приватну пасіку для ознайомлення з проблемами бджільництва.

Інтерес до виробництва меду в Україні надзвичайно високий. Нажаль, сьогодні бджоли масово гинуть через інтенсивні технології, які застосовують сільгоспвиробники. Використання хімічних препаратів впливає на здоров’я, силу та розмір бджолиної сім’ї, в результаті чого бджолярі недоотримують урожай продукції, а на ринок потрапляє неякісна продукція. Українці практично не знають, де придбати мед високої якості.

Тому головна мета бджолярів – дати користувачеві екологічно чисту продукцію, адже мед є одним із тих продуктів харчування, які особливо цінуються в народі через свої цілющі властивості.

Для отримання якісного меду, як відомо, потрібно утримувати повноцінну пасіку на безпечній відстані від сільськогосподарських угідь та без застосування антибіотиків.

Оскільки бджоли мають прямий контакт з навколишнім середовищем, то на їх здоров’я, чисельність впливає цілий ряд факторів. Тут можна згадати і погану екологічну ситуацію, і значне поширення вірусно-бактеріальних патогенів, і наслідки профілактично-лікувальних заходів з боку пасічників. Від всіх цих чинників залежить якість самого меду. А значить, існує пряма загроза нормальному функціонуванню організму людини, яка його вживає в готовому вигляді.

 

Наталія Шевченко, доцент кафедри екології та безпеки життєдіяльності,

Ігор Гурський доцент кафедри екології та безпеки життєдіяльності,

Ірина Суханова доцент кафедри екології та безпеки життєдіяльності.