Меню
Остання редакція: 27 квітня 2022

26 КВІТНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ. Тематичне засідання студентського наукового гуртка

36 років тому, 26 квітня 1986 року, на Чорнобильській АЕС сталась аварія, що стала найбільшою ядерною катастрофою у світі.

Аварія на ЧАЕС мала, має і, на жаль, ще довго матиме значний вплив на стан навколишнього середовища України. Внаслідок вибуху ядерного реактора та пожежі на ньому за короткий період часу у довкілля потрапило 7 т ядерного палива. Ця аварія перетворила унікальні за чистотою території Полісся в зону екологічної катастрофи. Загалом в Україні радіоактивного забруднення зазнали понад 8% території країни, на яких зосереджені 2,3 тис. населених пунктів дванадцяти областей.

До 2300 року активність ізотопів цезію та стронцію знизиться в тисячу разів, а от плутонію — лише на 28%. Тож хоча за триста років концентрація стронцію та цезію вже не становитиме загрози, ці території все ще будуть непридатними для життя людей через активність плутонію.

Наслідки аварії на Чорнобильській АЕС ще довго відчуватиме населення не тільки України, але й світу. Про важливість їх ліквідації зазначено в Конституції України (1996 р.): “Забезпечення екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду українського народу є обов'язком держави” (стаття 16).

Ми схиляємо голову перед героїчним подвигом пожежних, працівників ЧАЕС, медиків, військовослужбовців, учених та всіх, хто став тоді на захист людства.

 

Зазначимо, що під час повномасштабного вторгнення в Україну російські війська окупували Чорнобильську АЕС у перший же день – 24 лютого. Вони захопили в заручники працівників станції. Так зміна ЧАЕС відпрацювала 600 годин поспіль.

Територію ЧАЕС та місто Славутич, де мешкають атомники, росіяни покинули 1 квітня.

Низький уклін усім українцям, які сьогодні продовжують захищати нас від повторення лиха світового масштабу.

 

 

Алла Балабак, доцент кафедри екології

та безпеки життєдіяльності,

керівник наукового гуртка.

Артур Стеценко, студент 31-ек групи,

староста наукового гуртка