Меню
Остання редакція: 17 вересня 2023

Всеукраїнська акція «Хай небо буде мирним, а Україна чистою!»

Викладачі кафедри екології та безпеки життєдіяльності Уманського НУС на чолі з завідувачкою кафедри Ольгою Василенко і головою Уманської міської філії Української екологічної асоціації «Зелений світ» Олександром Балабаком разом з студентами-екологами 16 вересня 2023 року, враховуючи норми безпеки, приєдналися до Всеукраїнської акції «Хай небо буде мирним, а Україна чистою!».

Основна мета заходу – формування культури чистоти, правильного поводження з відходами, відповідального споживання ресурсів серед громадян та об’єднання зусиль заради екологічного майбутнього.

З 2018 року Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day» став найбільшим громадським рухом, об’єднавши 197 країн світу та понад 71 мільйон волонтерів, які прагнуть створити чистішу планету. Щороку в один день волонтери з усього світу збираються разом, щоб підвищити обізнаність про глобальну кризу неправильного поводження з відходами.

У 2018 році понад 18 мільйонів екологів об’єдналися, щоб створити 36-годинну зелену хвилю прибирань у всіх часових поясах земної кулі – починаючи з Фіджі та подорожуючи світом і закінчуючи Американським Самоа.

Ця ідея, що змінила світ, почалася в Естонії, невеликій країні на північному сході Європи. У 2008 році там понад 50 000 людей об’єдналися, щоб прибрати всю країну, зібравши понад 10 000 тонн сміття лише за п’ять годин. Того ж дня зародився глобальний громадянський рух і зеленою хвилею поширився по всьому світу.

Щиро вдячні учасникам акції за інтенсивну, плідну, злагоджену роботу та дружню атмосферу!