Меню
Остання редакція: 22 грудня 2023

Уманський НУС у складі басейнової ради Південного Бугу

Колектив кафедри екології та безпеки життєдіяльності активно працює над тим, щоб освітні програми  підготовки здобувачів вищої освіти за ОС «молодший бакалавр», «бакалавр», «магістр», «доктор філософії» зі спеціальності 101 «Екологія» були на часі та відповідали умовам провадження освітньої діяльності, а результати навчання – вимогам чинного законодавства, стандартам вищої освіти, а також потребам заінтересованих сторін і суспільства (учасникам освітнього процесу, стейкхолдерам, громадськості та ін.).

Уманський національний університет садівництва, як провідна освітня та наукова установа Центральної України, увійшов до складу басейнової ради Південного Бугу. 20 грудня 2023 року відбулися збори представників заінтересованих сторін басейнової ради Південного Бугу. У роботі зібрання взяла участь кандидат географічних наук, доцент кафедри екології та безпеки життєдіяльності Ірина КРАВЦОВА.

Відповідно до Положення басейнова рада Південного Бугу створюється Держводагентством та є консультативно-дорадчим органом у межах річкового басейну Південного Бугу. Діє на території Хмельницької, Вінницької, Кіровоградської, Черкаської, Київської, Одеської та Миколаївської областей. Створюється відповідно до статей 133, 15 Водного кодексу України, на основі принципів Конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер 1992 року, директиви 2000/60/ЄС Європейського Парламенту та Ради ЄС від 23 жовтня 2000 року про встановлення рамок діяльності Співтовариства у сфері водної політики, з метою врахування інтересів усіх заінтересованих сторін щодо використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів у межах річкового басейну при впровадженні інтегрованих підходів в управлінні водними ресурсами за басейновим принципом.

Відповідно до програми роботи зборів представників заінтересованих сторін щодо формування складу басейнової ради Південного Бугу відбулося обрання робочих органів та затвердження регламенту роботи зборів; сформований склад басейнової ради. Затверджені Положення про басейнову раду, про секретаріат басейнової ради Південного Бугу. Обрані голова, заступник голови та виконавчий секретар басейнової ради.

Під час роботи зборів головуючий наголосив на необхідності збереження та раціонального використання ресурсів р. Південний Буг, тісної співпраці центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, освітніх установ у забезпеченні досягнення «доброго» екологічного та хімічного стану масивів поверхневих вод, «доброго» хімічного та кількісного стану масивів підземних вод, а також «доброго» екологічного потенціалу штучних та істотно змінених масивів поверхневих вод у межах території басейну.