Меню
Остання редакція: 20 лютого 2023

УЧАСТЬ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ ЕКОЛОГІЇ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ У СЕМІНАРІ «АВТОХТОННІ ТА ІНТРОДУКОВАНІ РОСЛИНИ УКРАЇНИ»

15.02.2023 викладачі кафедри взяли участь у семінарі «Автохтонні та інтродуковані рослини України», який відбувся у Національному дендрологічному парку «Софіївка» НАН України.

Під час роботи семінару обговорювались питання грантових можливостей: процес подавання заявки на отримання гранту, критерії оцінювання проєктів та ін. Було зазначено, що гранти є найбільш поширеною формою фінансування проектів донорськими організаціями. Для того щоб взяти участь у грантовій програмі треба знайти відкриті грантові конкурси, що відповідають напрямку діяльності установи.

Також на семінарі заслухали цікаву доповідь про значення аборигенної дендрофлори для українського етносу. На основі культурологічних та етнографічних матеріалів, з’ясовано місце певних видів у релігійно-побутовому аспекті життя українців та у народній медицині. Окреслено проблематику збереження та поширення етноботанічної інформації. Підкреслено важливість культивування та передачі знань етнокультурного характеру від покоління до покоління, що дозволить підвищити рівень національної ідентифікації суспільства.

Остання доповідь була присвячення дослідженню особливостей онтоморфогенезу Ginkgo biloba L. Ця тема є актуальною, оскільки ця рослина, як релікт минулих геологічних епох та цінна декоративна рослина, є перспективною для озеленення в одиночних і групових насадженнях.

Зустріч пройшла цікаво, інформативно, викликала багато дискусійних питань.

Програма виступів:

1. «Грантові можливості для розширення наукової діяльності Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України». Доповідач в. о. директора Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України, к. б. н., с. н. с. Володимир ГРАБОВИЙ.

2. «Етнокультурне значення аборигенної дендрофлори». Доповідач к. б. н., с. н. с. відділу дендрології та паркобудівництва Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України Ольга ПОРОХНЯВА.

3. «Особливості онтоморфогенезу Ginkgo biloba L. в умовах Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України». Доповідач к. б. н., с. н. с. відділу генетики, селекції та репродуктивної біології рослин Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України Надія ЦИБРОВСЬКА.

4. Різне (об’яви, повідомлення, новини тощо).

Доктор с.-г. наук, доцент кафедри Олександр БАЛАБАК