Меню
Остання редакція: 16 лютого 2022

Он-лайн зустріч щодо набуття соціальних навичок «Soft skills»

10 лютого 2022 року відбулася он-лайн зустріч зі здобувачами вищої освіти ОС «Молодший бакалавр», «Бакалавр» та «Магістр» спеціальності 101 «Екологія» денної форми навчання щодо набуття м’яких навичок «Soft skills» за участі викладачів кафедри.

Наталія ГНАТЮК, доцент кафедри екології та безпеки життєдіяльності презентувала доповідь «Формування соціальних навичок «Soft skills» під час навчального процесу».

У країнах Європейського Союзу формується поняття м’яких навичок (soft skills). Вони протиставляються жорстким – спеціальним вузькопрофесійним навичкам (hard skills), бо не мають однозначної жорсткої прив’язки до конкретної.

Часто м’які навички називають також універсальними або функціональними компетенціями, а факт володіння ними – функціональною грамотністю (functional literacy). ЮНЕСКО та Європейська комісія навіть встановили мінімальний рівень такої грамотності, необхідний кожному європейцю для того, аби «вписатися» в суспільство й не бути «соціально не адаптованим», не кажучи вже про професійну самореалізацію.

В результаті зустрічі підведено підсумок, що м`які навички набагато важче виміряти, їх складніше набути та розвинути (необхідна взаємодія з іншими людьми), часто є універсальними та значно полегшують застосування твердих навичок на практиці.