Меню
Остання редакція: 09 грудня 2023

МІЖНАРОДНИЙ ВЕБІНАР „JAK WYKORZYSTAĆ DENDROCHRONOLOGA?”


Співробітники кафедри екології та безпеки життєдіяльності Уманського національного університету садівництва 29.11.2023 року о 18 годині за центральним європейським часом на платформі ZOOM прийняли участь в вебінарі організованому Польським товариством дендрологічним (Polskie Towarzystwo Dendrologiczne), де заслухали доповідь доктора наук, професора Інституту наук про море та середовище Щецинського університету Анни ЦЕДРО (Prof. dr hab. Anna Cedro, Instytut Nauk o Morzu i Środowisku) на тему: «Як використовувати дендрохронологію?».

Тема доповіді стосувалася особливостей застосування  дендрохронології та дендрокліматології для вирощування деревних рослин в межах ареалу поширення в Польщі з використанням відповідного досвіду інших світових держав. Особлива увага була приділена питанням методології проведення досліджень, підбору популяцій, особливо тих, які знаходяться в межах заповідників, пам’яток природи або територій, що плануються до охорони.

Під час вебінару піднімались теми виконання дендрохронологічного аналізу, визначення вказівних років,  виконання аналізу функції кореляції та відповідей з подальшою метою ідентифікації факторів, що впливають на ширину деревного кільця, відображаючи стан рослини в залежності від впливу екологічних чинників.

Отримані результати, зокрема ті, що стосуються взаємозв’язків росту рослин та клімату, впливу екологічних факторів навколишнього середовища можуть бути використані в поточній програмі досліджень та навчального процесу.

 

Доцент кафедри екології

та безпеки життєдіяльності Уманського НУС,

член Польського

дендрологічного товариства,

доктор с.-г. наук, професор                                       Олександр БАЛАБАК