Меню
Остання редакція: 19 вересня 2019

Екскурсія студентів екологів до НДП «Софіївка»

04.09.2019 року відбулася екскурсія студентів екологів до НДП «Софіївка» НАНУ. Хід роботи передбачав проведення лекції бесіди у «Зеленій аудиторії» НДП «Софіївка», під час якої студентам розповіли про заходи, що проводяться на заповідних територіях. Після тематичної лекції було запропоновано проходження екскурсійним маршрутом та заповідними ділянками.

Національний дендрологічний парк «Софіївка» НАН України – видатний пам’ятник садово-паркового мистецтва кінця XVIII – початку XIX століть світового значення, занесений до державного реєстру національного культурного надбання.

НДП «Софіївка» є єдиним в Черкаській області та одним з небагатьох у Правобережному Лісостепу України центрів мобілізації та акліматизації значного різноманіття рослин, навчально-виховною базою для студентів, провідною установою в галузі туризму та садово-паркового будівництва. Його старовинні будівлі, багаторічні насадження, малі архітектурні форми, водні артерії та гідротехнічні споруди з точки зору мистецтва і історії мають загальносуспільну цінність і представляють значний інтерес для відвідувачів і науковців України і зарубіжжя. НДП поєднує в собі функції науково-дослідного інституту НАНУ та «Історичного саду».

Одним із основних антропогенних факторів, що супроводжує туристичне природокористування, є витоптування рослинного та ґрунтового покривів. Це спричиняє пряме механічне пошкодження та опосередковане погіршення умов зростання дуже вразливих цінних і рідкісних рослин, а подекуди до їх знищення.