Меню
Остання редакція: 04 жовтня 2020

4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин

4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин

4 жовтня у світі відзначають Всесвітній день тварин (World Animal Day) — міжнародний день, спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їх добробуту.

Ідея Міжнародного дня тварин була вперше проголошена німецьким письменником та зоозахником Генріхом Циммерманом. Дата проведення Дня тварин була вибрана на честь дня пам’яті відомого католицького священика Франциска Ассизького, померлого 4-го жовтня 1226-го року, котрий вважається в католицькій культурі покровителем тварин. В Україні День захисту тварин святкується починаючи із 2000 року.

За даними Washington Post, Україна входить в Топ-10 країн світу за найбільшою кількістю безпритульних тварин.

Стосовно відношення до безпритульних тварин думки в суспільстві розділилися на два протилежні табори – зоозахисників та догхантерів («мисливців на собак»). Однак значній частині населення взагалі байдуже до даної проблеми.

Але, способів допомогти тваринам – багато, та найдієвіший метод зменшення кількості тварин на вулицях та у притулках – всиновлення. 

Безумовно, беручи тварину з притулку, особливо молоду, потрібно бути готовим до труднощів. У поведінці пухнастого можуть проявитися ті чи інші проблеми, з якими доведеться справлятись новому господарю. Для їх вирішення необхідно буде докласти певну кількість зусиль та терпіння. Але всі ці труднощі будуть винагороджені величезною кількістю позитиву, ласки і любові, які Ви отримаєте від такого домашнього улюбленця.

Допомагати тваринам просто – достатньо бути уважним і не проходити повз, коли хтось потребує допомоги. Також завжди можна знайти однодумців, щоб допомагати тваринкам шукати нові домівки та люблячих господарів. Це не займе багато вашого часу, але для тварин така увага і допомога – безцінні.

День тварин – це привід нагадати людям про їхню відповідальність, підвищити свідомість суспільства щодо необхідності захисту тварин.

Викладачі кафедри екології та безпеки життєдіяльності давно вже стали щасливими володарями пухнастих (і не дуже пухнастих) домашніх улюбленців, які прийшли в сімʼю з вулиці або з притулку. Причому, для нас – власників таких домашніх тварин порода не має ніякого значення і ми ніколи не проміняємо свою рідну звичайну підібрану на вулиці кішку чи собаку на саму елітну породисту за тисячі доларів.