Меню
Остання редакція: 20 квітня 2016

Зустріч з ліквідаторем Чорнобильської катастрофи М. М. Паліводою

19 квітня в Уманському НУС відбулася зустріч студентів-екологів з ліквідаторем  Чорнобильської аварії (М. М. Паліводою) та учасником Уманської міської організації УМБФІ «Союз Чорнобиль України» Л. Б. Малою, яка присвячена 30-річчю Чорнобильській катастрофі.

Микола Миколайович розповів як сталася аварія і як з нею боролися.

26 квітня 1986 року на 4-у реакторі пролунали два вибухи. Вони були не ядерними, а хімічними, як наслідок перегріву реактора і накопичення великої кількості газів, що з'явились під час неконтрольованої реакції. Потужність вибухів була настільки великою, що було зруйновано стальну і свинцеву обшивку реактора, і в повітря піднялось більше 60 тон радіоактивних матеріалів.

Лише через три тижні при використанні 4 тисяч тон піску, бору, свинця і глини вдалось ізолювати реактор, що продовжував випромінювати радіацію, і запобігти подальшому забрудненню грунту. З території в радіусі 30 кілометрів від місця аварії було евакуйовано більше 100 тисяч людей. Із-за секретності від громадян приховувалась інформація про дійсні масштаби катастофи і в найбільш постраждалих областях України в перші дні після аварії не здійснювались жодні заходи по захисту населення від радіації.

Також було почуто згадки Л. Б. Малої про тодішню евакуацію людей.

М. М. Полівода та Л. Б. Мала, які є співавторами, подарували  університету 2 книги «Герої Чорнобиля поруч» частина 2. 

Ректора Уманського НУС Непочатенко Олену Олександрівну нагороджено Почесною грамотою за плідну співпрацю та підтримку діяльності Уманської міської організації УМБФІ «Союз Чорнобиль України».