Меню
Остання редакція: 23 лютого 2024

СОНЦЕ - ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТЕ ДЖЕРЕЛО ЕНЕРГІЇ

сонце - екологічно чисте джерело енергії

Видобуток енергії з альтернативних джерел стає все популярнішим. Один з найдоступніших та найекологічніших способів - встановлення сонячних батарей.

Викладачі кафедри екології та безпеки життєдіяльності Уманського НУС проводять дослідження ефективності використання сонячної енергії як одного з екологічно чистих джерел енергії. Впродовж квітня 2019 року дослідження проводяться в домогосподарствах с. Піщаний Брід Добровеличківського району  Кіровоградської області.

Сонце є майже невичерпним джерелом енергії, яке нам доступно майже в необмеженій кількості - екологічно чиста і безкоштовна енергія. Сонце випромінює щодня в напрямку Землі 960 мільярдів кВт/год. Ця кількість енергії може теоретично задовольняти світові енергетичні потреби протягом 180 років.

В населеному пункті знаходиться 12 домоволодінь, у яких встановлені сонячні панелі.

Сонячна електростанція в домоволодінні Володимира Мельника (с. Піщаний Брід)

В 2017 році село Піщаний Брід випередило типові населені пункти за ступенем технологічного спорядження. Замість того, щоб платити за електроенергію, люди прилаштовують на своїх дахах будинків сонячні колектори і продають її сусіднім селам. Володимир Мельник виграв в 2016 році грант на освітлення, йому гарантували підвищити інвестиції рівно на стільки видатків, стільки домоволодінь він залучить до встановлення сонячних колекторів. Умова була єдина – вирізнення земельних ділянок під сонячні колектори. Недовго вирішуючи люди прорахували всі переваги і вирішили брати участь в проекті. В самому селі на невикористаних землях запасу змонтували сонячні колектори і сталося дивовижне – навіть на околицях села провели світло. На автобусних зупинках змонтували розетки для підзарядки мобільних телефонів та розгорнули wi-fi.

Сонячна електростанція в домоволодінні Мізецького О.О.

(с. Піщаний Брід)

Сонячна енергія в даний час використовуються в приватних будинках двома різними способами:

1. Сонячна енергія використовується для нагріву побутової води та опалення приміщень.

2. У сонячних батареях для прямої генерації електричної енергії з сонячного світла, використовується фотоелектричний ефект.

Переваги використання сонячної теплової енергії:

  1. Невичерпне джерело сонячної енергії;
  2.  Сонячна енергія безкоштовна;
  3.  Відсутня проблема викиду CO₂;
  4.  Може бути інтегрована в існуючі установки;
  5.  Менша залежність від коливання цін на світових сировинних ринках.

 

Наталя Шевченко, доцент кафедри екології і безпеки життєдіяльності