Меню
Остання редакція: 23 жовтня 2017

Новітні прилади – нові стандарти підготовки фахівців

Вже понад два роки на кафедрі екології та БЖД здійснюється підготовка фахівців нового напряму – технології захисту навколишнього середовища.  Відкриттю цього напряму передувала наполеглива праця керівництва університету, факультету та  викладачів кафедри. Враховуючи інженерну специфіку нового напряму підготовки з перших днів її здійснення було ухвалено рішення про забезпечення навчального процесу новітніми приладами.

За допомогою керівництва факультету такі прилади було закуплено у 2016 році (http://ecology.udau.edu.ua/ua/nauka-ta-innovacii/informaciya-pro-priladi-z-laboratorii.html).  

Фото 1. Новітні прилади для практичної підготовки студентів (наочний посібник для проведення практичних занять з дисципліни «Дипломне проектування», проф.Сонько С.П.)

-         Псіхрометр (прилад для вимірювання вологості повітря);

-         pH-метр (прилад для вимірювання кислотності різних середовищ);

-         соїл-тестер (прилад для вимірювання у грунтах температури, солоності та кислотності);

-         дозіметр «Терра-П» для вимірювання природного та техногенного радіаційного випромінювання);

-         люксметр (прилад для вимірювання освітленості поверхонь);

-         соїл-тестер (прилад для вимірювання у грунтах температури,  кислотності та родючості);

-         цифровий мікроскоп (РС-сумісний прилад для  виведення на екран у 100-кратному збільшенні різноманітних об’єктів дослідження);

-         газоаналізатор (прилад для встановлення шкідливих домішок у атмосферному повітрі);

-         пірометр (прилад для дистанційного вимірювання температури поверхонь);

-         Електронні ваги (прилад для точного зважування).

Впродовж 2016,2017 років в межах багатьох дисциплін кафедри, різними викладачами вони використовувались у навчальному процесі (фото 2-7).

Зокрема, зазначені прилади активно використовуються на практичних заняттях з дисциплін: «Моніторинг навколишнього середовища», «Екологія міських систем», «Цивільний захист», «Безпека життєдіяльності», «Загальна екологія», «Екологія людини», «Технології захисту навколишнього середовища», «Дипломне проектування», «Сучасні проблеми в агроекології», «Агроекологія», «Методика і методологія наукових досліджень», «Оцінка якості сільськогосподарської продукції», «Збалансоване природокористування у галузі сільського господарства»

Фото 2. Вимірювання люксометром освітленості земельної ділянки здійснює на практичних заняттях з дисципліни «Загальна екологія» доцент І.П.Суханова

Фото 3. Практичні заняття з вимірювання радіаційного фону дозіметром «Терра-П» проводить доцент А.В.Балабак на заняттях з БЖД.

Фото 4. Студени-магістри на практичних заняттях вимірюють pH води з софіївського ставу.

Фото 5. Доцент О.В.Василенко на практичних заняттях з дисципліни «Моніторинг навколишнього середовища» пояснює студентам правила роботи з pH-метром.

Фото 6. Доцент Суханова І.П. на практичних заняттях пояснює студентам правила роботи з соіл-тестором.

Фото 7. Практична робота з енергозбереження. Вимірювання тепловтрат приміщення за допомогою сучасного приладу пірометра. На фото магістрантка В.Садовська та проф.С.П.Сонько

На черзі використання набутих знань і навичок у роботі над більш масштабними навчально-науковими проектами, про які буде інформація у наступних публікаціях.

 

Автори: проф.Сонько С.П., доц.Суханова І.П., доц.Василенко О.В., доц.Балабак А.В.